קיבלתם פרסומת מבלי שביקשתם או מבלי שנרשמתם? אתם עשויים להיות זכאים לקבל פיצויים מוגדלים בגלל חוק הספאם בישראל. החוק אוסר על שליחת דואר זבל במקרים שנקבעו.
הנה כל מה שאתם חייבים לדעת.
מהו חוק הספאם?
חוק הספאם הוא סעיף 30א של חוק התקשורת בישראל וקובע הוראות לגבי שליחת דבר פרסומת, דואר זבל, ספאם וכד'. החוק הוקם על מנת לתת פיתרון לבעיה הרווחת של שליחת דואר זבל SPAM.
באופן כללי, אסור בכלל לשלוח הודעות או פרסומות לנמנן שלא נתן את ההסכמה שלו לכך. החוק חל גם על מקרה של צלצול לנמען וניתוק, כדי שהוא יחזור לאותו מספר וישמע את הפרסומת.
במילים אחרות, אם קיבלתם פרסומת ללא רשות – אז אתם זכאים לפיצויים. זה קורה גם אם קיבלתם צנתוק (צלצול-ניתוק) כך שנאצלתם לחזור לאותו מספר ואז שמעתם פרסומת.
פרסומת יכולה להישלח גם בפקס, מייל, SMS, MMS, וואטסאפ, מסנג'ר פייסבוק או מערכת חיוג אלקטרוני.
החוק מגדיר פרסומת בתור מסר שמופץ בצורה מסחרי כדי לעודד רכישה מוצרים ושירותים או הוצאת כספים בצורה אחרת, או כדי לבקש תרומה או תעמולה (להוציא מסרים פוליטיים, או תעמולת בחירות למינהם). פרסומת נחשבת גם אם מופצת במערכת שמטרתה שהנמען יחזור לאותו מסחר לקבלת מסר כלשהו.
מתי אסור לשלוח?
אסור לשלוח מסר פרסומת בכל אחד מהמקרים הבאים:
- אם הנמען לא נתן הסכמה מראש.
- אם הנמען מסר כי הוא לא מעוניין יותר לקבל הודעות.
- אם הנמען סיים התקשרות עם אותו ספק.
מתי מותר?
מותר לשלוח מסר פרסומת במקרים הבאים:
- אם הנמען הסכים מראש, כאשר השאיר את פרטיו לרכישת מוצר או שירות, או במו"מ, והוא יודע שיכול לקבל פרסומת, הוא לא התנגד לכך, ובתנאי שמסר הפרסומת קשור לאותו מוצר או שירות.
- במקרה של תרומה או תעמולה, מותר שליחה על ידי עמותה או חברה לתועלת הציבור, כל עוד הנמען לא סירב.
- אם מדובר על הודעה חד פעמית לנמען שהוא בית עסק.
- אם זוהי תרומה או תעמולה חד פעמית.
כאשר שולחים פרסומת, חובה לציין שמדובר על פרסומת, חובה לספק את פרטי המפרסם וחובה לאפשר לכל נמען להודיע על סירובו לקבל את הפרסומת.
מה עושים אם שולחים פרסומת ללא רשות?
במידה ומישהו שלח לכם פרסומת בניגוד להוראות החוק, אפשר להגיש נגדו תביעה. ניתן להגיש תביעה ולקבל פיצויים ללא הוכחת נזק בסכום של 1000 ש"ח.
כמו כן, על הפרות אחרות כמו אי הצגת שם המפרסם וכד', אפשר להגיש תלונה למשטרה ותביעה על לסכומים של מאות אלפי שקלים.
אפשר להגיש תביעה קטנה לבית משפט לתביעות קטנות, ואפשר גם להגיש תביעה רגילה בבית משפט רגיל.