עוסק מורשה 2024 – איך תוכלו לפתוח עסק עצמאי ברשויות המדינה

לשתף: קישור פייסבוק טלגרם וואטסאפ אימייל לינקדאין טוויטר פינטרסט

החלטתם לפתוח עסק עצמאי? מזל טוב! עכשיו אתם צריכים לדעת שאחת הדרכים היא להיות תיק עוסק מורשה ברשויות המדינה. עוסק זה לא מוגבל בסכומים ויכול להתאים לכל סוג עסק.

גם אם אתם שכירים ומעוניינים להיות עצמאים, עוסק מורשה הוא פיתרון.

מה זה עוסק מורשה?

עוסק מורשה הוא עוסק שמוכר מוצר או נותן שירות במסגרת העסק שלו או במשלח ידו, כך שמחזור העסקאות שלו עולה על תקרת עוסק פטור או שהוא אדם שחייב לפתוח את העסק שלו בצורה כזו. המשמעות היא שעוסק עצמאי שיש לו מחזור עסקאות מעל התקרה או שהוא עוסק בתחום מסויימים, הוא לא יכול להיות עוסק פטור ולכן חייב להיות עוסק מורשה.

חשוב לומר כי לפי הוראות הדין, עוסק מורשה הוא מוגדר לצרכי מס ערך מוסף בלבד, כך שהוא לא חייב להיות רק עצמאי, אלא גם תאגיד (חברה בע"מ). בפועל ביום יום – כאשר אומרים עוסק מורשה, לרוב מתכוונים לאדם יחיד הוא עצמאי ולא תאגיד.

מי יכול להיות עוסק מורשה?

כל אדם שרוצה לפתוח עסק עצמאי – יכול לעשות את זה בתור עוסק מורשה בלי הגבלות.

עם זאת, אם מחזור עסקאות של עוסק זה מעל תקרה מסויימת, או שהוא מתעסק בתחום מסויים – הוא לא יכול להיות עוסק פטור וחייב להירשם בתור עוסק מורשה.

רשימת המקצועות המחייבת רישום בתור מורשה, כוללת: הנדסאי, חוקר פרטי, מתווך במקרקעין, עורך דין, רואה חשבון, שמאי, יועץ מס, כלכלן, טכנאי, רופא, מתווך ברכב ועוד.

איך לפתוח תיקים ברשויות?

עוסק מורשה חייב לפתוח תיקים ב-3 רשויות מס וביטוח: מס ערך מוסף (מע"מ), מס הכנסה (מ"ה), ביטוח לאומי (ב"ל).

1. פתיחת תיק מס ערך מוסף (מע"מ)

כדי לפתוח תיק במע"מ, עליכם לגשת למשרדי הע"מ הקרובים לאזור פעילות העסק ולמלא טופס פתיחת תיק שמספרו 821 (רישום לצרכי מע"מ). בטופס זה יש למלא את כל הפרטים האישיים שלכם, ופרטים על העסק כולל מחזור עסקאות בקירוב.

צריך להצטייד גם בתעודת זהות, אישור ניהול חשבון או צ'ק, מסמכים מוכיחים לפתיחת עסק (אם יש לכם). לאחר הפתיחה, תוכלו לקבל תעודת עוסק מורשה שיש להציג אותה בעסק שלכם.

מע"מ הוא מס בסך 17%, המוטל על הערך הנוסף של העסק שלכם. מכיוון שאתם עוסקים מורשים, אתם חייבים לגבות את המס, מעבר למחיר המוצר או השירות שאתם גובים מהלקוח שלכם.

עם קבלת הכסף, עליכם לספק קבלה וחשבונית מס ללקוח שלכם. עליכם גם לדווח למע"מ כל חודש או כל חודשיים (לפי מה שנקבע לכם) ולשלם את המע"מ.

עבור הוצאות שונות לצרכי העסק, אתם יכולים גם לנכות מהמע"מ, מס תשומות, כך שיקטין את גובה המס שאתם צריכים להעביר לרשות המסים.

2. פתיחת תיק מס הכנסה

כדי לפתוח תיק במס הכנסה, עליכם לגשת למשרדי מס הכנסה הקרובים לאזור פעילות העסק ולמלא טופס פתיחת תיק שמספרו 5329 (דו"ח פרטים אישיים). בטופס זה יש למלא את הפרטים האישיים שלכם, פרטי העסק, מספר עוסק מע"מ (מס' הזהות שלכם), מחזור המכירות ועוד.

צריך להצטייד גם בתעודת זהות, אישור ניהול חשבון או צ'ק, מסמכים מוכיחים לפתיחת עסק (אם יש לכם). לאחר מכן מס הכנסה יקבעו לכם את גובה מקדמות המס שאתם חייבים לדווח עליהם ולשלם אותם (אחוז מתוך ההכנסה החייבת) ולעיתים גם ניכוי במקור (אחוז מסויים שהלקוח משלם עבורכם את המס).

מס הכנסה לעסק עצמאי (עובד עצמאי) הוא מס שמחושב לפי מדרגות מס הכנסה והוא מוטל על ההכנסה החייבת שלכם (הכנסה בניכוי הוצאות מותרות בניכוי).

עבור מס הכנסה, אפשר להקטין מההכנסות את כל ההוצאות שלכם שתרמו להכנסות. יש לציין כי מע"מ אינו הכנסה ואינו הוצאה לעניין מס הכנסה.

אם אתם מעסיקים גם עובדים, אז עליכם לציין זאת בטופס פתיחת התיק, במקרה כזה תשלמו גם מס ניכויים, כלומר תידרשו לגבות מס מהעובד שלכם ולהעביר אותו למס הכנסה.

3. פתיחת תיק ביטוח לאומי

על מנת לפתוח תיק בביטוח לאומי, עליכם לגשת למשרדי המוסד לביטוח לאומי הקרובים למקום פעילות העסק ולמלא טופס פתיחת תיק שמספרו 6101 (דין וחשבון שנתי). בטופס זה יש למלא את הפרטים האישיים שלכם, פרטים על העסק העצמאי, מספר שעות עבודה ועוד.

בנוסף, אתם צריכים להביא איתם תעודת זהות, ומסמכים נוספים המעידים על פתיחת העסק. לאחר מכן, ייקבע המעמד שלכם אם אתם עובדים עצמאים או מוגדרים אחרת, ומשם יקבע הסכום שצריך לשלם.

לביטוח לאומי משלמים דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות המחושבים לפי ההכנסה שלכם לצורך ביטוח לאומי.

אם אתם מעסיקים גם עובדים, אז מס הכנסה ניכויים יעביר מידע לביטוח לאומי ואז עליכם גם לגבות מהעובדים שלכם דמי ביטוח לאומי ובריאות ולהעביר לביטוח לאומי.

מה עוד צריך לדעת?

  • אם אתם פותחים עסק מסויים שחייב ברישיון, עליכם לגשת לגוף הממשלתי הרלוונטי הנוסף לכך. למשל למשרד הבריאות, משרד הכלכלה וכד'.

    קבל/י הצעת מחיר ממומחה כעת!

    לשתף: קישור פייסבוק טלגרם וואטסאפ אימייל לינקדאין טוויטר פינטרסט