החלטתם לפתוח עסק עצמאי? יש כמה סוגים של דרכים בהם תוכלו לפתוח תיקים ברשויות ואחת הדרכים היא על ידי עוסק פטור. זהו עוסק שהוא פטור מחובת תשלום המע"מ ומתאים לעסקים קטנים במיוחד.
זה גם מתאים אם אתם עובדים שכירים ויש לכם איזו הכנסה קטנה מהצד.
מה זה עוסק פטור?
עוסק פטור זהו עוסק שמוכר מוצרים או נותן שירות במסגרת העסק, כאשר מחזור העסקאות שלו (סך המכירות) לא עולה על התקרה הקבועה בחוק. אם מחזור העסקאות שלו עולה על התקרה הזו, הוא צריך לשנות את הסיווג שלו לסיווג של עוסק מורשה.
מחזור העסקאות המקסימלי לשנת 2024 עומד על 120,000 שקלים חדשים. כך שכל עוד העוסק מרוויח פחות מכך, הוא יכול להנות מתנאי הסיווג של עוסק פטור. אם הוא עובר את התקרה, ככתוב צריך לשנות לסיווג אחר.
בעבר קראו לעוסק כזה עוסק זעיר, כיום כבר לא משתמשים במושג זה.
מי יכול להיות עוסק פטור?
כל מי שרוצה לפתוח עסק עצמאי ולקבל הכנסות מלקוחות, כאשר הוא יודע שסך ההכנסות שלו מהעסק, לא יעלה על התקרה.
עוסק פטור יכול להיות גם שכיר – אין קשר בין ההכנסות הללו בענייני מע"מ.
איך לפתוח תיקים ברשויות?
עוסק פטור חייב לפתוח תיקים ב-3 רשויות מס וביטוח: מס ערך מוסף (מע"מ), מס הכנסה (מ"ה), ביטוח לאומי (ב"ל).
1. פתיחת תיק מס ערך מוסף (מע"מ)
כדי לפתוח תיק במע"מ, צריך להגיע אל משרדי המע"מ הקרובים לאזור בו העסק שלכם פועל ושם אתם צריכים למלא טופס פתיחת תיק שמספרו 821 (רישום לצרכי מע"מ). בטופס זה יש למלא את כל הפרטים האישיים שלכם, ופרטים על העסק כולל מחזור עסקאות בקירוב.
בנוסף, אתם צריכים להביא איתכם תעודת זהות, אישור ניהול חשבון בנק ומסמכים המוכיחים שפתחתם עסק (חשבוניות וקבלות, חוזה שכירות וכד').
מע"מ הוא מס בסך 17%, המוטל על הערך הנוסף של העסק שלכם. עם זאת, עוסקים פטורים לא נדרשים לשלם את הסכום הזה והם לא רשאים גם לגבות מהלקוח את הסכום הזה.
עוסק פטור חייב בדיווח אחת לשנה למע"מ על מחזור העסקאות באמצעות הצהרת עוסק פטור.
2. פתיחת תיק מס הכנסה
כדי לפתוח תיק במס הכנסה, צריך להגיע אל משרדי מס הכנסה הקרובים לאזור בו העסק שלכם פועל, ושם צריך למלא טופס פתיחת תיק שמספרו 5329 (דו"ח פרטים אישיים). בטופס זה יש למלא את הפרטים האישיים שלכם, פרטים על העסק, מספר עוסק שקיבלתם במע"מ (מס' הזהות שלכם), פרטים על גובה מחזור המכירות ועוד.
בנוסף, אתם צריכים להביא איתכם תעודת זהות, ומסמכים על העסק החדש כמו חוזה שכירות וכד'.
מס הכנסה לעצמאי הוא מס שמחושב לפי מדרגות מס הכנסה והוא מוטל על ההכנסה החייבת שלכם (הכנסה בניכוי הוצאות מותרות בניכוי).
עוסק פטור חייב בדיווח חודשי על הכנסותיו ותשלום חודשי של מקדמות מס הכנסה. כמו כן, גם בסוף השנה הוא צריך לדווח על ההכנסות שלו בדוח שנתי ייעודי.
3. פתיחת תיק ביטוח לאומי
כדי לפתוח תיק בביטוח לאומי, צריך להגיע אל משרדי המוסד לביטוח לאומי הקרובים לאזור בו העסק שלכם פועל, ושם למלא טופס פתיחת תיק שמספרו 6101 (דין וחשבון שנתי). בטופס זה יש למלא את הפרטים האישיים שלכם, פרטים על העסק העצמאי, מספר שעות עבודה ועוד.
בנוסף, אתם צריכים להביא איתם תעודת זהות, ומסמכים נוספים המעידים על פתיחת העסק.
דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות הם מסים שמחושב לפי מדרגות בהכפלה של שיעור מתוך השכר הממוצע במשק, והם מוטלים כל ההכנסה החייבת בדמי ביטוח.
כמה זה עולה לפתוח את התיקים הללו?
פתיחת תיקים ברשויות המס והביטוח בישראל הם בחינם. לא צריך לשלם על פתיחת התיקים הללו שום דבר.
עם זאת, במידה ואתם פותחים את התיק עם מייצג כמו יועץ מס או רואה חשבון, ייתכן כי תשלמו תשלום עבור כך.
תקרת עוסק פטור – מחזור עסקאות מירבי
שנה | סכום מקסימלי |
---|---|
2024 | 120,000 ₪ |
2023 | 107,692 ₪ |
2022 | 102,292 ₪ |
2021 | 99,893 ₪ |
מה עוד צריך לדעת?
- לאחר פתיחת התיקים, אתם צריכים להוציא קבלות שאותם אתם צריכים לתת לכל לקוח ברגע שאתם מוכרים לו מוצר או נותנים לו שירות. הקבלה הוא מסמך המעיד על אופן קבלת הכסף מהלקוח. אפשר להדפיס קבלות כמעט בכל בית דפוס.