במקרה של הפסקת עבודה, העובד מקבל תשלום כספי שנקרא פיצויים או פיצויי פיטורים, והם ניתנים לו גם את הוא פוטר וגם אם התפטר בנסיבות מסויימות. הפיצויים ניתנים בצורה ישירה וגם או דרך חיסכון פנסיוני.
הנה כל מה שאתם חייבים לדעת.
מהם פיצויי פיטורים?
פיצויים או פיצויי פיטורים, הם תשלום כספי שאנחנו מקבלים כאשר עוזבים את מקום העבודה או המעסיק שלנו, ופורשים ממנו. עזיבת מקום עבודה יכולה להיות מסיבות רבות כמ פיטורים, התפטרות, פרישה לפנסיה, החלפת מקום עבודה ועוד.
הפיצויים נועדו לפצות אותנו בתקופה בה אנחנו לא עובדים, ונמצאים מחוסרי עבודה (בנוסף לתשלום דמי אבטלה או הבטחת הכנסה – אם מגיע לנו) וללא תשלום של הכנסה.
תשלום הפיצויים אחראי המעסיק בלבד והם לא יכולים להיות חלק מהשכר של העובד. כך שאי אפשר להחתים על טופס שבו מציינים כי השכר כבר כולל פיצויים.
במסגרת פנסיה חובה, המעסיק מפקיד רכיב פיצויים לחשבון החיסכון, וסכומים אלו יכולים לבוא במקום תשלום הפיצויים שלפי החוק (קראו את הכתבה על סעיף 14).
האם מגיע לי פיצויי פיטורים?
ככלל, פיצויי פיטורים משולמים רק לעובדים שהם השלימו שנת עבודה אחת וגם הם:
- פוטרו על ידי המעסיק.
- או התפטרו ביוזמתם בנסיבות מוצדקות. סיבה מוצדקת היא התפטרות בגלל:
- פטירת העובד.
- פטירת המעסיק.
- מצב בריאותי לקוי של העובד או בן משפחה.
- לידה או קבלת ילד (במקרים מסויימים).
- שהייה במקלט לנשים מוכות.
- גיוס לשירות סדיר או להתנדבות.
- הרעה מחושית בתנאי העבודה.
- העתקת מגורים בנסיבות מיוחדות.
- חילוף קבלנים.
- הגעה לגיל פרישה.
- אי חידוש הסכם עבודה.
- ועוד.
אם העובד לא השלים שנת עבודה אחת, אז הוא לא יהיה זכאי לקבל פיצויים.
עם זאת, במסגרת פנסיה חובה, המעסיק מפקיד סכום לרכיב הפיצויים. סכומים אלו באים במקום פיצויי פיטורין, כך שהכסף יהיה שייך לעובד גם אם פוטר וגם אם התפטר. למעט מקרים מיוחדים של שלילת זכאות.
סכום הפיצויים – חישוב פיצויי פיטורים
אם מגיע לכם לקבל פיצויים ואתם נמצאים זכאים, אז הפיצויים שמגיעים לכם מושפעים מהשכר שלכם ומהוותק שלכם במקום העבודה.
שיעור הפיצויים הם שכר של חודש אחד לכל שנה של עבודה (שנת וותק). גובה הפיצויים הם לפי השכר האחרון שלכם לפני שעזבתם את מקום העבודה. כמו שכר עבודה, הפיצויים לא יכולים להיות פחות מגובה שכר מינימום.
למשל, אם עבדת 5 שנים ופוטרתם כאשר השכר שלהם היה 10,000 ש"ח בחודש – הפיצויים הם 50,000 ש"ח.
אבל הפיצויים יכולים להשתנות מעט, במיוחד כאשר חל סעיף 14 ומופקדים סכומים לחשבון החיסכון בפנסיה שלכם.
הפסקות ורציפות בעבודה
הפיצויים עשויים להיות מושפעים מהפסקות, היעדרויות ועניין רציפות בעבודה. קיימות תקופות שגם אם העובד לא עובד במהלכן – הן נחשבות לצורך חישוב הפיצויים.
תקופות אלו הם: שירות צבאי (בלי השירות המלא בפועל), שירות מילואים, ימי מנוחה שבועית או ימי חג, ימי חופשה שנתית, חופשה או פגרה שהם בתשלום או לא, תאונה או מחלה, שביתה או השבתה, הפסקה ללא ניתוק יחסי עבודה או הפסקת עבודה של עד 6 חודשים.
רכיבי שכר לחישוב הפיצויים
קיימים רכיבי שכר שגם מהם מחשבים את הפיצויים, והם: שכר יסוד, תוספת ותק, תוספת משפחה או יוקר מחייה, תוספת מחלקתית או מקצועית.
מתי משלמים פיצויי פיטורים?
המועד לתשלום הפיצויים הוא יום הפסקת העבודה, או מועד אחר שנקבע לפי הסכם קיבוצי או צו הרחבה או הסדר קיבוצי, או יום אחר אם הזכות מותנית במילוי תנאי במקרים מסויימים.
אבל, המעסיק יכול לשלם את הכסף עד 15 ימים לאחר המועד הזה. אם ישלם לאחר מכן, הדבר נחשב הלנת פיצויי פיטורים.
פיצויים שניתנים על ידי החיסכון בפנסיה משולמים רק לאחר הפסקת העבודה או בגיל הפרישה, בהתאם להגשת בקשה למשיכת כספי פיצויים.