עובדים שהם תושבים של ישובים מזכים (בעיקר פריפריה) זכאים לקבלת הטבת מס איכותית במיוחד שהיא זיכוי ממס הכנסה. מדובר על הטבות שמקטינות את סך המס שעל העובד לשלם.
מה אתם צריכים לדעת בנושא, איך לבדוק זכאות ומהי רשימת ישובים מזכים? הכל כאן.
מהם ישובים מזכים?
ישובים מזכים הם ישובים שנקבעו על ידי רשות המיסים, כאלו שמקנים זיכוי ממס הכנסה. אלו ישובים שהמצב הכלכלי-חברתי שלהם נמוך יחסית לשאר הארץ או כאלו שנמצאים קרוב לגבול, למשל פריפריה.
על ידי מתן הטבות המס הללו, רשות המסים עוזרת לאותם תושבים, מקטינה את הנטל הכלכלי ואף מעודדת אותם לעבור לגור שם. ההטבה היא רק הכנסה מיגיעה אישית כמו משכורת, פנסיה וכד' ולא משכר דירה וכד'.
הטבות המס שניתנות על ידי ישוב מזכה / ישוב מוטב הן הטבות שמקטינות את גובה המס באופן ישיר, כלומר לאחר חישוב מדרגות מס הכנסה, נקבע גובה המס, כל יישוב כזה כולל סכום שאפשר להקטין אותו ממס זה שחושב.
עם זאת, הטבת המס הזו יכולה להקטין את גובה המס לכל היותר לסכום שווה אפס (0 ₪). כלומר, התושב לא זכאי לקבל חזרה כסף, אלא הוא יכול לכל היותר לא לשלם מס כלל. דומה מאוד למנגנון נקודות זיכוי.
מי זכאי?
כל עובד שהוא תושב של ישוב מזכה במשך 12 חודשים ברציפות, זכאי לקבל את הטבות המס הללו. ניתן לקבל את הטבת המס רטרואקטיבית מיום הפיכתו לתושב
נוסף לכך, אם העובד התגורר בישוב מזכה במשך כל שנת המס, הוא זכאי לשווי כל ההטבה. אם הוא התגורר רק בחלק משנת המס (הגיע או עזב במהלך השנה), אזי הוא זכאי רק בחלק היחסי של אותם חודשים בהם היה תושב.
מי שלא השלים מגורים של 12 חודשים רצופים בישוב מזכה (או בכמה ישובים מזכים ברצף) – לא זכאי להטבת המס.
היה והעובד היה תושב של כמה ישובים מוטבים ברצף וזאת במשך 12 חודשים לפחות – הוא זכאי לקבל הטבות מס כאילו היה תושב של עיר אחת. במקרה כזה, הוא יהיה זכאי להטבות המס של אותה עיר לפי החלק היחסי של השנה או התקופה.
כמובן, ההטבה היא עבור מי שגר בעיר כזו ומרכז חייו הוא שם, אם הוא שכר דירה ולא נמצא שם, רק כדי להנות מהטבת המס, הוא לא זכאי. ואם עשה כן – הוא עבר על החוק.
גובה הטבת המס
לכל ישוב מזכה נקבעה תקרת הטבה מירבית שבגינה ניתן לקבל את הזכאות ואת שווי ההטבה בשיעור מתוך סכום ההטבה. תחילה נבדקת חובת העובד בתשלום מס הכנסה ומחשבים את גובה המס, לאחר מכן מחשבים את שווי ההטבה, ובסוף מקטינים את שווי ההטבה מגובה התשלום במס.
אם התוצאה היא חיובית, אז בודקים הטבות מס אחרות ואז נקבע גובה מס הכנסה שיש לשלם. אם התוצאה היא שלילית או אפס, אז העובד לא נדרש לשלם מס כלל.
למשל: אם שכר העובד הוא 8,000 ₪, אז לפי מדרגות מס 2019 הוא צריך לשלם מס בגובה 10,411.06 ₪. אם יש לו 2.25 נק זיכוי אז יש לו זיכוי בשווי 5,886 שקל. והמס כעת לתשלום הוא 4,525.06 ₪. לצורך הנוחות, נניח ואין יותר הטבות מס (שזה לא נכון, אבל נניח).
אם הוא לא גר בישוב כזה, זה המס שהוא צריך לשלם. אם הוא גר בישוב מזכה למשל אופקים, שם שיעור ההטבה היא 18% ועד גובה הטבה בסך 234,000 ₪ – לכן שווי הזיכוי ממס הוא המכפלה שלהם והוא 42,120 ₪. מכיוון שזה סכום גבוה יותר מגובה המס – העובד לא נדרש לשלם כלל.
מהם הישובים המזכים?
הישובים המזכים הם ישובים שבהם ניתנת הטבת המס הזו. בשנת 2019 נקבעה רשימה של ישובים מ-3 סוגים, כאלו ישובים שהטבות המס קבועות לאורך כל השנה, כאלו שפוחתות לאחר חצי שנה ראשונה וכאלו שמתבטלות לאחר חצי שנה ראשונה.
בעקבות בחירות 2019, רשות המסים האריכה את ההטבות עד סוף השנה.
אם היישוב הוצא מרשימת היישובים המזכים, והעובד עובד בתנאי הזכאות, הוא זכאי להטבת המס בגין אותה שנה ובגין שנת המס שלאחריה. אם העיר הוצאה ב-2019, אז העובד זכאי להטבת המס עד סוף 2020.
איך לקבל את הטבת המס?
לאחר שהעובד גר 12 חודשים בישוב מזכה, הוא צריך להגיש את הבקשה באמצעות המעסיק. עליו לפנות אל המעסיק עם 2 טפסים:
- טופס 101 – בחלק ח יש לסמן את סעיף 3 כולל תאריך תחילת המגורים.
- טופס אישור תושבות – יש לבקש מרשות המקומית.
עובד עצמאי יכול לעשות זאת באמצעות דוח שנתי למס הכנסה וטופס אישור תושב.